Zwangerschap en acupunctuur

Deze pagina over zwangerschap en acupunctuur valt in twee delen uiteen: acupunctuur bij zwangerschapsklachten en acupunctuur voor vrouwen die moeilijk/niet in verwachting raken of te maken hebben met miskramen.

Zwangerschap en klachten

Tijdens een zwangerschap verandert er veel in het lichaam: de hormoonhuishouding, fysieke belasting en vaak ook op emotioneel vlak. Hierdoor kunnen zwakke plekken (blokkades) in de energiehuishouding klachten gaan geven terwijl dat eerder niet het geval was, daarnaast kunnen er nieuwe blokkades met bijbehorende klachten ontstaan. Veel van deze klachten reageren goed op acupunctuur. Op ieder moment in de zwangerschap is acupunctuur een veilige behandelmethode zonder bijwerkingen.
In mijn praktijk in Utrecht pas ik acupunctuur vaak toe tijdens zwangerschap bij zwangerschapsklachten als misselijkheid, vermoeidheid, stuitligging, bekkenklachten en depressie. Daarnaast is het mogelijk om met acupunctuur de bevalling in de 42ste week op gang te helpen.
Na de bevalling kan acupunctuur helpen bij het herstel en opbouw van energie. Meer hierover kunt lezen op de pagina herstel na de bevalling

Niet zwanger kunnen raken of zwanger kunnen blijven

Helaas is het niet voor iedereen met kinderwens vanzelfsprekend om in verwachting te raken of in verwachting te blijven. Zelfs wanneer iemand al een kind (of kinderen) heeft, lukt het niet altijd om nogmaals een zwangerschap te voldragen. In termen van acupunctuur is er vaak sprake van vastzittende energie, doorgaans in de buik. Dit bemoeilijkt het zwanger worden en/of zwanger blijven. Acupunctuur voor mensen die niet zwanger kunnen raken of blijven wordt beschreven op de pagina over onvervulde kinderwens.

Momenteel start ik geen nieuwe behandelingen meer met mensen die een medisch traject bewandelen om zwanger te raken. Wel kun je terecht voor een goede voorbereiding op natuurlijk zwanger worden of cyclusregulatie.