Vijf Elementen

Vijf Elementen Acupunctuur baseert zich op de leer van de vijf elementen. In het Chinees wordt gesproken van Wu Xing, een betere vertaling hiervan is vijf bewegingen. De vijf elementen, en bijbehorende beweging zijn:

Hout: naar buiten, expansie
Vuur: omhoog
Metaal: naar binnen, contractie
Water: omlaag
Aarde: neutraal, stabiliteit

Deze vijf bewegingen zie je terug komen in de natuur en in de mens, die onderdeel uitmaakt van de natuur. Hout is de beweging van de lente, in mensen is deze te herkennen aan daadkracht, jeugdig enthousiasme, boosheid. Vuur hoort bij de zomer, in de mens vertaalt zich dat naar vreugde en het in contact willen staan met anderen. Metaal is het element van de herfst, bij mensen is het te zien als het vermogen om naar binnen te kijken bij zichzelf, verdriet en loslaten. Het element water correspondeert met de winter. Bij mensen is dit te zien als vertrouwen, angst en het inschatten van risico's. Het element aarde neemt een bijzondere positie in, die van het 'vijfde' seizoen: de nazomer. Het vormt de stabiele basis voor de bovenstaande vier bewegingen. De emotie van Aarde is zorgzaamheid en sympathie.

Vijf Elementen Acupunctuur

In ieder mens zijn alle vijf de elementen aanwezig, maar een van deze elementen is primair aanwezig. Dit primaire element drukt zijn stempel op hoe iemand door het leven gaat, waar zijn sterke en zijn zwakke punten liggen. In geval van disbalans, op welk niveau dan ook, ligt een disbalans van dit primaire element hieraan ten grondslag.
De focus van de Vijf Elementen Acupunctuur ligt op het versterken van dit primaire element. Voordat dit element versterkt kan worden is het vaak nodig om eerst blokkades te laten doorstromen.